空格建筑Interval Architects

Ribbon House -- Wang Residence
王宅

Location 地点: Wuchuan, Inner Mongolia 呼和浩特武川县

Type 类型: Residential 住宅

Size 建筑面积:994㎡

 

 

The project is located at the pasture areas of Wuchuan in the Southern part of Inner Mongolia. The main challenge of the project is how to design a house that forms a harmony with the beautiful landscape of the site while possessing a strong visual identity as required by the client.

 

We proposed a house that consists of several ribbons that bends upwards and downwards to create spaces.  The visual boundary of the floors, walls and roofs are made ambiguous by covering the entire structure with bricks.

Programmatically speaking the house actually consists of two families – the client family who occupies majority of the areas and the family of his neighbor who will look after the house for the client when they are away.  The consistent use of brick over the entire residential complex creates a holistic and unified image while the form of the sloping ribbons create a kind of natural barrier so that the activities of each family are highly privatized and not to be interfered by each other.

项目位于内蒙呼和浩特辖下北魏重镇武川,地处内蒙古高原南部,接近牧区,周边视野开阔,地形延绵,草木茂盛。如何让 建筑仿如生长出一般,自然而然地出现在 这个区域,又能满足业主的野心,让建筑不至于完全被草原湮没,是该项目在概念阶段最大的矛盾。建筑形态延续山丘起伏的势态,与环境融合,又跳脱出环境。

我们提供了一个由几条带状建筑上下起伏创造出使用空间的方案。

业主需要邻居帮他照看房子,设计一组能够和邻居合用的低密度住宅,这是业主最初就提出的要求,这后来也成为该项目贯彻始终的一个设计条件。 外墙红砖精巧的排列,令两家人家的建筑融为一体。通过起伏的造型,制造出各自私密的庭院空间 ,满足两家各自对隐私的要求。

Credits:

Project Architect: Oscar KO, GU Yunduan

主持建筑师: 高亦陶, 顾云端